Context

CADRUL GEOGRAFIC ȘI ISTORIC

Comuna Vama este situată în partea de est a judeţului Satu-Mare, la o distanţă de 45 km, de municipiul Satu-Mare şi 4 km, faţă de oraşul Negreşti-Oaş (la nord-est).

Atestarea documentară a localităţii Vama este din anul 1270, iar numele comunei “Vama” vine de la punctul vamal care a existat pe vremuri, unde se plătea vamă pentru transportul de lemne şi alte mărfuri care mergeau spre Cehia, Slovacia şi Polonia.

Populația comunei Vama, conform recensământului din anul 2011, se cifrează la 3680 de locuitori. (http://www.vama-sm.ro)

La ora actuală, localitatea Vama dispune de un nucleu mic de unităţi de prestări servicii.

OLĂRITUL – meșteșug prin care locuitorii comunei au dus renumele comunei în toată țara și chiar în străinătate sub genericul CERAMICA DE VAMA.

 

SCURT ISTORIC AL ȘCOLII

Școala Gimnazială Vama are atestări documentare încă din 1819 (după unii, din 1822).

Datele referitoare la activitatea școlii din localitate sunt sărace.

În perioada interbelică, pe lângă cele 2 clase primare conduse de câte un învățător, au luat ființă și clase gimnaziale, crescând astfel numărul copiilor care beneficiau de instrucție și educație.

Astăzi, Școala Gimnazială Vama este o instituţie de învăţămant de stat și școlarizează copiii din comună în limbile de predare română și maghiară pe următoarele niveluri de învățământ: învăţământ preșcolar, învățământ primar și învățământ secundar inferior sau gimnazial.